Fungsi Terbaru Blogger - Share Buttons


Blogger tampaknya menambah beberapa fungsi terbaru bagi memudahkan lagi para blogger untuk blog yang lebih baik seperti Template Designer dan Post Preview, yang terbaru blogger memperkenalkan 'share button' untuk facebook, twitter, email, goole buzz, dan blogspot.Tiada coding diperlukan anda hanya perlu untuk mengaktifkannya sahaja.

1.Untuk aktifkan share button, login ke Blogger-in-draft | Design > Page Elemets, dan kemudian klik Edit pada widget Blog Post dan popup Configure Blog Post akan keluar.

2. Pada Configure Blog Post, klik/tick pada Show Share Buttons pada bahagian post page options .Untuk menukar kedudukan 'Share button', pada bahagian 'Arrange Item' seret dan letakkanya pada kedudukan yang diinginkan sama ada di bawah tajuk atau dibawah post content.



Memaparkan Share Button secara manual

Sekiranya anda masih tidak dapat melihat share button pada blog anda, anda perlu menambah code secara manual.

Pergi ke Blogger Dashboard | Design > Edit HTML, klik Expand Widget Templates dan paste coding dibawah :
<div class='post-share-buttons'>
<b:include data='post' name='shareButtons'/>
</div>

Untuk memaparkan share button di bawah tajuk post anda, paste code selepas
<div class='post-header-line-1'> atau <div class='post-header-line-1'/>  **tekan Ctrl+F untuk search.

Untuk memaparkan share button di bawah post content, paste code selepas <data:post.body/>


Selamat mencuba!

COMMENTS

BLOGGER: 32
  1. apa function share button ni? nak tau gak...

    ReplyDelete
  2. cool beb. tapi gua mana ada segala twitter semuaa tu

    ReplyDelete
  3. @Kaito - tuk share or promote blog kite dirangkaian web lain..cth twitter, facebook..

    @naz - apa susah..buat la satu bro..

    ReplyDelete
  4. wahh tq~~nak wat gak..tgk gak blog2 yg wat tp tak reti heh...thx for sharing yee...

    ReplyDelete
  5. thanks ..amat membantu...eheh....!

    ReplyDelete
  6. @FarHa & @Sern - thx to blogger for new feature..

    ReplyDelete
  7. best, currently blogspot is blogger-friendly. XD

    ReplyDelete
  8. Blogger getting better and better..i like..

    ReplyDelete
  9. that was cool, but unfortunately not working on my template :(

    ReplyDelete
  10. correction. It's working, but I change the position, thanks mate :)

    ReplyDelete
  11. @Nona Nadzirah Anak PakDin - yeah, agree with you definitely..

    @rashid - like it too..hope more features will come..

    @oempak - haha..ok ;)

    ReplyDelete
  12. oh..bagus2..boleh masukkan nie

    ReplyDelete
  13. thanks so muchh..tau akhirnya..hehe

    ReplyDelete
  14. thanks for tuto..it works! cuma cikmin ubah kedudukannya je.. :)

    ReplyDelete
  15. dia tak letak pun 2 butang yang utama (digg dengan technorati).. pakai sexy bookmark je la..

    ReplyDelete
  16. thanks for info.... jemput la semua ke blog saya ye.. :)

    ReplyDelete
  17. dah lama tinggal blogspot... xtahu ada fuction baru..huhu

    ReplyDelete
  18. haha..hampehgas..cheq baru tau T___T

    ReplyDelete
  19. pasai apa la buta warna..benda tue dah tercongok kat situ..terima kekasih yer banyak2...nice info untuk yang blur nie

    ReplyDelete
  20. thnx 4 d info... ;)

    ReplyDelete
  21. nice info...

    p/s : membalas komen..thanks komen kt blog td..hehe

    ReplyDelete
  22. thanks for the info..

    i done it just now.. ngee

    ReplyDelete
  23. thanks for this information.. =)

    http://hana-apzmoon.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. bestt.. ag best kalu ade corak comel2!!

    ReplyDelete
  25. oh..cenggitu caranya..tapi, xkeluar laa..xsesuai dengan template saya kot..

    ReplyDelete
  26. @eiysya zasya's - cuba cara manual kat bawah tuh..

    ReplyDelete
  27. yahooooo..akhirnya..penat godek drpd aritu x dpt2 tau..thanx!!

    ReplyDelete
  28. terima kasih...berguna info ni...:)

    ReplyDelete

Name

About,1,Aidilfitri,3,android,9,Antivirus,1,badminton,94,Blogger,5,Bolasepak,17,browser,2,Bunkface,3,Design,4,Desktop,3,fb,7,Filem,12,Film,1,font,1,Gadgets,14,Games,14,Gmail,3,Google,5,Grafik,19,HariRaya,2,Hoki,33,Hujan,2,ie9,3,Info,67,Infographics,13,InfoSemasa,3,Islam,5,LTDL,6,Lyrics,20,Microsoft,3,Miwa,6,Monoloque,9,Music,106,Office,1,Olimpik,3,PES,5,Photoshop,1,Ramadhan,6,SEA Games,4,sepaktakraw,8,smartphone,2,Software,14,sukan,269,sukansea,15,Tablet,4,Tech,18,tips tricks,7,tutorial,3,Twitter,2,Wallpaper,12,Web,6,Windows 7,3,Windows10,3,Windows8,7,World Cup,5,YUI,14,Yuna,3,
ltr
item
SANoktah: Fungsi Terbaru Blogger - Share Buttons
Fungsi Terbaru Blogger - Share Buttons
http://3.bp.blogspot.com/_zvqrw0dYLz8/TBtO7m4fzaI/AAAAAAAAAho/p5fk7-wTNPE/s800/Fungsi+Terbaru+Blogger+-+Share+Buttons+%5BSANoktah%5D.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_zvqrw0dYLz8/TBtO7m4fzaI/AAAAAAAAAho/p5fk7-wTNPE/s72-c/Fungsi+Terbaru+Blogger+-+Share+Buttons+%5BSANoktah%5D.jpg
SANoktah
https://www.sanoktah.com/2010/06/fungsi-terbaru-blogger-share-button.html
https://www.sanoktah.com/
https://www.sanoktah.com/
https://www.sanoktah.com/2010/06/fungsi-terbaru-blogger-share-button.html
true
4244852340977964435
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content